3 tips om je cliënt zich meer gezien te laten voelen

Nieuws

Ondanks dat we weten dat afstemmen op de cliënt en zorgen dat hij zich gezien en gehoord voelt heel belangrijk is denken we toch vaak in termen van methodes.

De cliënt vertelt zijn verhaal, we horen een traumatische ervaring en EMDR komt naar boven. Als er sprake is van angst kun je via de RET-methode de cliënt leren dat zijn gevoel bepaald wordt door zijn gedachtes. Een onzeker kind kan gebaat zijn bij een rots en water training. Etc. etc.

Wil jij je cliënten nog beter helpen dan zijn hier 3 tips waarop een cliënt zich nog meer gezien voelt:

Tip 1

Maak verschil tussen gezien worden en gezien voelen. Op het moment dat een cliënt vaker hetzelfde verhaal vertelt voelt hij zich nog niet helemaal gezien. Het kan zijn dat je hem snapt, de verbanden in zijn verhaal ziet. Jij hebt het plaatje van je cliënt helder en toch blijft hij zijn verhaal vertellen dat jij al snapt. Dit betekent dat je nog een laag dieper kan en de cliënt zich nog niet in zijn wezen gezien voelt. Dit is een interessante zoektocht want het geeft de cliënt inzicht in wie hij van nature is. Hiermee zet je de cliënt centraal i.p.v. jouw conclusies.   

 

Tip 2

Maak de cliënt bewust van zijn kracht. Op het moment dat de cliënt zijn verhaal vertelt, hoor je wat er aan de hand is, waar hij last van heeft en je kunt ook horen waar zijn kracht zit. Vertel je cliënt welke kracht hij ingezet heeft in zijn lastige situatie. Vaak is hij zich hier niet meer bewust van en geeft het ruimte om weer contact te maken met deze kracht en bewust in te gaan zetten. Als een ander jouw kracht ziet en dit benoemd is dit een ultieme manier van gezien worden en gezien voelen.

 

Tip 3

Zorg dat jij jezelf gezien voelt. Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Zorg dat je weet wie je echt bent, waar jouw kracht zit en zorg dat je authentiek bent. Hiermee geef je de cliënt de ruimte en toestemming om ook zichzelf te zijn.

 

Ieder mens heeft de behoefte om gezien te worden en te mogen zijn wie hij in wezen is. Deze overtuiging is de basis van de workshop: “Hou van mij zoals ik ben”. Bijna 150 coaches en therapeuten hebben ondertussen deze workshop gevolgd waarin je leert om je cliënt echt te zien. Opnieuw te voelen hoe het is als je zelf echt gezien wordt. Dit door middel van eenvoudige praktische werkvormen.

Ben je nieuwsgierig naar deze workshop klik dan hier.

Alle workshops en trainingen die we geven zijn geaccrediteerd door: ABvC, Registerplein, SKJ, Lerarenregister en SKB.