Positieve interventie 1

Nieuws

Binnen coaching en therapie wordt vaak gekeken naar negatieve emoties. We willen onze cliënten graag helpen om anders met deze emoties om te gaan. Een van de belangrijke dingen die ik leerde van de positieve psychologie is dat het opbouwen van positieve emoties op zijn minst zo belangrijk is en meer effect heeft.

Het belang van positieve emoties

Als cliënten meer oog krijgen voor hun positieve ervaringen dan heeft dit een positief op hoe ze “in hun vel zitten”.

Bij negatieve emoties, vernauwd de aandacht, wordt het probleem de focus, stopt de creativiteit en krijg het gevoel vast te zit in de situatie de overhand. Een voorbeeld hiervan is een cliënt die vertelt dat hij blijft malen in zijn hoofd en geen oplossing kan vinden. Onderzoek laat zien dat er bij een toename van positieve / plezierige emoties een positieve spiraal van creativiteit, verruiming van de aandacht en persoonlijke groei in gang gezet wordt.

Trap op de rem….

Om je bewust te worden van je positieve emoties is het van belang om te vertragen. Jij kunt je cliënt helpen om te vertragen. Vragen naar positieve ervaringen helpt. Laat een cliënt uitgebreid vertellen en zie hoe niet alleen zijn stem maar ook zijn mimiek en houding veranderen.

Haal je positieve emoties uit een doosje

Tijdens een van de eerste sessies krijgen cliënten van mij een doosje (je kunt ze zelf ook een doosje laten maken, vooral kinderen vinden dit leuk). Ik vraag ze om positieve ervaringen op een kaartje te schrijven en in het doosje te stoppen. Ik vraag ook waar ze blij van worden en laat ze dit ook in hetzelfde doosje stoppen. Ik laat andere mensen leuke ervaringen of herinneringen van mijn cliënt opschrijven. Of iets wat ze in mijn cliënt waarderen. Ik maak leuke kaartjes waar ze dit op kunnen schrijven en al deze dingen gaan in het doosje.

Het kost maar 5 minuten

Ik vraag cliënten om op de momenten dat ze niet zo lekker in hun vel zitten om 5 minuten te investeren in hun doosje. En te lezen wat er allemaal inzit. Het is elke keer weer verbazingwekkend om te horen hoeveel effect dit heeft op cliënten. Zo simpel, zo praktisch en zoveel resultaat.

De cliënt voelt zicht echt beter

Wanneer er oog komt voor de positieve emoties en de cliënt merkt dat hij of zij aan het stuur staat van zijn eigen leven verandert er echt iets. Zo ontstaat er bijna ongemerkt een positieve motivatie om zich te ontwikkelen en hun lastige situaties te overwinnen.

Het allergrootste geheim is dat het niet alleen voor cliënten werkt :) . Zelf heb ik een mooi houten doosje (gemaakt door mijn vader) met lieve en ontroerende berichtjes van oud-cliënten.  Ik zou er nog vaker in moeten kijken want ik word er altijd weer blij van.